reseberättelser

Mina pärlor runt om i världen

Montenegro - en dold skatt

Kategori: Europa

 

Vi är just hemkomna från två fantastiska veckor i Montengro - vilken pärla vi funnit och hit kommer jag återvända många gånger!

Anledningen till att jag och min pojkvän valde just Montenegro var för att finna något nytt, dit inte charter turismen hittat, känna lugnet och se det orörda där inte så många varit. Vi sökte en oslipad diamant och det fann vi!

Lilla Montenegro är beläget vid Adriatiska havet söder om Kroatien. Landet har endast 650 000 invänare på en liten yta om 13 000 kvadratkilometer, men denna lilla yta rymmer de mest vackra natur skatter och platser som rymmer en välbevarad historia som sträcker sig tillbaka till 1000 talet ekr.

Montenegros natur är hisnande! Här finns nationalparker, höga berg och ravinen Tara som är den näst största i världen, efter Grand Canyon. Missa inte att prova på forsränning på ravinens botten.
Här finns också Europas sydligaste fjord (kotorbukten), staden Kotor som finns med på världsarvslistan, flera större sjöar samt ett kristallklart hav längs hela kuststräckan som kallas Budvan ska rivieran.



Matkulturen är fisk och skaldjur, vitlök, olivolja och italienska rätter. Här serveras du en oerhört vällagad mat och rena smaker, många gånger blir du påmind om Italiens influenser i köket.

Vi valde att stanna i lilla samhället Sveti Stefan våra första 9 dagar och därifrån utgick vi för att besöka Petrovac, Tararavinen och Budva.
Sveti Stefan var över förväntan, en gammal fiskeby med anor från 1400-talet. Sagolikt vackert med kristallklart vatten.
Detta är en liten by som ligger 5 km söder om Budva och här råder det lugn, här får du vara i fred. Det är ingen trängsel bland solstolar och inte så många turister har hittat hit, här kan du hyra många olika lägenheter eller rum på mindre hotell. Trots att det är ett litet samhälle finns här många restauranger att välja mellan.


  


Några av de vackraste stränderna i Montenegro finns runt Sveti Stefan och på den största stranden hittar du lite olika platser att ligga på i lugn och ro, den stranden vi valde kostade två stolar och ett parasoll 10 - 20 Euro per dag beroende på hur nära vattnet du ville ligga. Finns också en lyxigare strand som kostar 50 Euro att tillträda, här är det endast några få solstolar på hela stranden och det känns väldigt avskilt och lugnt. På den lilla ön är det idag ett lyxhotell, där billigaste rummet kostar 750 Euro per natt och dyraste sviten dit kändisar flockar kostar 300 Euro per natt. I Villa 118 eller någon av de lyxigare sviterna är drottning Elizabeth, Liz Taylor Kirk Douglas, Doris Day. Bland mer nutida kändisar som besökt Sveti Stefan finns vår egen Ingemar Stenmark, Jeremy Irons och Claudia Schiffer.
Här finns också Villa Milocer som tidigare var kungafamiljens sommar residens, numera är detta också ett lyxhotell och vill du bada på denna stranden kostar det 75 Euro.

Vi Spenderade en dag bland bergen och åkte med en bussresa in mot gränsen i Bosnien där Tara ravinen breder ut sig, här möter du höga grönklädda berg och djupa raviner med kristallblått klart vatten. Bussresan tar 4 timmar fram till Rafting campen och där får du en 2 timmar lång raftin på forsen och det känns som att vara i en äventyrsfilm, så vackert är det. En heldag med frukost och lunch kostar 60 Euro per person, men du startar 06:00 på morgonen och frukosten serveras 10:30 så ett tips är att ladda med en rejäl frukost innan ni åker. Ta även med lite mellanmål som ni kan äta på vägen hem, då det är en lika lång hemdärd och du är borta en hel dag. Lång resa för oss med trasig air condition, var det värt det? Definitivt..... En naturupplevelse att minnas och det korta stoppet på honungs farmen på vägen tillbaka där familjen serverade den godaste honung jag smakat som jag självklart köpte en burk av :)


Jag rekommenderar inte dig att bo i Budva, hellre en bit utanför och ta buss eller taxi, jag upplever detta som en mycket ocharmig stad, som förvisso är populär bland turister och här bor flest miljonärer per capita i Europa. Hit kommer många för att festa och gå på casino. Hela staden är uppbydg på 70 och 80 talet då den totaltförstördes i en jortbävning 1979. Det går bussar var 10:e minut mellan Sveti Stefan och Budva, de kostar 1 Euro och Taxi kostar 15 Euro.

Vi trivdes betydligt bättre på vår utflykt till Petrovac, en pittoresk liten stad 10 km söder om Budva, med en lång strandpromenad fylld av flera trevliga restauranger och många äldre byggnader. Här är det dock lite trängre på stränderna, liksom i Budva.

Under vår andra vecka valde vi att besöka Herceg Novi i Norra Montenegro i mynningen av Kotor bukten. En oerhört vacker stad med sin 6 km långa strandpromenad som kantas av barer, restauranger och badstränder.
Här finns också en större marina varifrån många båt turer går varje dag till olika byar i hela Kotor bukten, till Dubrovnik och fisketurer ut på havet. Trots att det var många turister här och ganska högt tryck så kändes det ändå trivsamt och avspänt. Gamla stan i Herceg Novi är fantastiskt vacker och här finns mycket att upptäcka i små gränder. Här är vattnet kanske inte riktigt lika klart som längre söder ut i Montenegro eftersom det är en marina och myket rörelse men det är fortfarande rent och fint och mycket klarare än hemma i Sverige :)
Besöker du Herceg Novi ska du hitta dig en liten mysig lägenhet på en lugn gränd, nära strandpromenaden.



Missa inte heller vackra Kotor, belägen längst in i Kotorbukten. Gamla staden är en en av de bäst bevarade medeltidsstäderna vid Medelhavet och den finns med på Unescos världsarvslista

Vi valde att ta en flygstol till Tivat med Apollo och har bokat vårt boende på egen hand via booking.com

Från Tivat tar du enkelt både buss och Taxi till både Budva och Herceg Novi. Taxi till Budva kostar 20 Euro och Herceg Novi detsamma. Om du åker buss så kostar det 5 Euro.

Några tips Om du väljer att åka buss i detta landet. Vägarna är inte så stora och det tar ganska lång tid även om sträckan är kort. Bussarna är inte heller de mest moderna så AC är lite varierande. Om du ska åka buss runt Kotorbukten så förbered dig på att det tar 2 till 3 timmar. Om du ska transportera dig mellan Norra och södra Montenegro så ta en buss som går via bilfärjan över bukten, detta kortar din restid till halva tiden.

Du kan också flyga till Dubrovnik i Kroatien och ta dig över gränsen till Montenegro. Hit går bland annat Norwegian.
Några goda råd: Välj inte att åka buss över stora gränsen mellan Kroatien och Montenegro! Detta tar dig minst 3 timmar eftersom det är enorma köer och mycket byråkrati. Dessutom är bussarna i regel 1,5 timmar försenade från utsatt avgångstid. Det går 4 bussar per dag från Dubrovnik stad till Budva men denna resa kommer jag inte göra om eftersom det totalt tog 6 tmmar med all väntan och byten.

Välj istället att ta en taxi direkt från flygplatsen i Dubrovnik till Herceg Novi och be chauffören att åka via lokala gränsen via Nijvice. Då är du i Herceg Novi på 35 minuter och det ska kosta 30 Euro. Från Herceg Novi tar du sedan buss söderut mot Budva och väljer du en buss som tar färjan kommer du till Budva från Herceg Novi på 1,5 timma. Väljer du en buss som åker runt hela Kotor bukten tar det cirka 2,5 timmar till Budva.

Berlin en långweekend

Kategori: Storstäder


Besökte Berlin i juni under en långhelg för ett födelsedagsfirande och jag var lite osäker på vad jag skulle förvänta mig av staden. Jag känner inte så många som varit där, och de som besökt Berlin har gillat staden väldigt mycket! Berlin har onekligen en spännande historia, vilket är en av anledningarna att så många lockas av staden. Läget nära Sverige gör Berlin perfekt för en weekendresa, och numera är det lätt att hitta lågprisflyg till Berlin

Trots att det gått många år sedan Berlinmuren revs så finns fortfarande två centrum, dels Västberlins centrala kvarter kring Bahnhof Zoo och den stora affärsgatan Kurfürstendamm, dels Östberlins gamla centrum runt Alexanderplatz och paradgatan Unter den Linden. Vi bodde på Hilton i gamla östberlin, som ligger på Mohrenstrasse, bara ett stenkast från alla sevärdheter, restauranger och Shopping.

Första dagen strosade vi bara ut på gatan med riktning Unter den Linden och följde då Friedrichstrasse som var full av shopping och caféer, alla de bästa butikerna! Allt från H&M och Zara till Lacoste och Hugo Boss. När vi väl kom till Unter den Linden så var det många intryck så vi strosade vidare i lugn takt och tittade på alla fina byggnader och hänfördes lite av vad som försigått här 60 år tidigare. Vårt mål var att gå till TV tornet för att åka upp i det och få panoramautsikten över Berlin.

Tornet, Fernsehturm är en stor turistattraktion. Tornet är 368 meter högt, Köerna för att komma in till tornet kan vara väldigt långa. För att få plats i restaurangen kan det även där vara långa köer. Att äta på restaurangen känns som en turistfälla och då finns det oändligt många bättre restauranger att besöka i Berlin. Men utsikten i tornet är otrolig! När vi promenerade hemåt var det en stor bokmarknad längs med en större del av Unter den Linden som många verkade besöka.



På kvällen tog vi oss ut på Charlottenstrasse där många av de bättre restaurangerna låg och vi fick tipset att äta på Gendarmerie http://www.gendarmerie-berlin.com/
Här serverades fantastisk mat, sparrissoppan var mitt livs godaste soppa, men kyparen verkade fått det här med vad bra service är lite om bakfoten för han överpresterade en aning så det snarare blev något obekvämt, tyvärr eftersom maten höll så hög klass.

Dag två skulle spenderas vid Brandenburger Tor och en tur i Tiergarten, den enorma parken bortom Brandenburger Tor. Nazisterna använde porten som en symbol för makt. Efter kriget var det den enda byggnaden som fanns kvar intakt på Pariser Platz. 1987 var den amerikanske presidenten Ronald Reagan på besök. Han höll ett beryktat tal Mr Gorbachev - Tear down this wall. Då berlinmuren föll 1989 blev Brandenburger Tor en symbol för fred. Härifrån strosade vi vidare mot Riksdagshuset och förbi till stora tågstationen där vi tog en fika och bara tittade på människor som passerade.



Vi avslutade dagen med att promenera igenom hela Tiergarten som är en jättestor och vacker park med oändligt många vägar och stigar, här bjuds både på nakna soldyrkare och näktergalar! :-)

När vi kom till Hotellet var det dags att börja fira och vi hade bokat in behandlingar i SPA avdelningen. Här fick jag nog mitt livs bästa ansiktsbehandling! Jubilaren var också mycket nöjd över sin långa massage och berömde terapauten mycket! Därefter väntade Champagne och Hilton hade överraskat med tårta på rummet till Jubilaren, en riktig liten läckerbit!

För kvällen hade vi bokat in en middag på Fischers Friz, en känd fiskrestaurang med två stjärnor i Guide Michelin, http://www.fischersfritzberlin.com/ och det är ju en fantastisk upplevelse varje gång man får besöka en sådan här restaurang. En service som är av världsklass, maten serveras med de mest underbara smaker och vinerna är så väl anpassade till varje rätt. Det här var tipp topp och ska en 70 åring firas ordentligt så kunde det inte bli bättre! Atmosfären var avslappnad och inredningen skapade ett lugn. Besök!!!



Tredje dagen var vi med all rätt något trötta men vi hade bestämt oss för att besöka Europas största Galleria efter Harrods, nämligen KaDeWe, som ligger på Tauentzienstr 21-4, Wittenbergplatz. en symbol för det rika Berlin. Här finns allt du kan tänka dig och lite till. Missa inte livsmedelsavdelningen, bara att titta och smaka på alla olika ostar, korvar och delikatesser som finns tar ganska lång tid. Högst upp ligger en jättebra food court där du äter av all världens mat i buffé form. Mycket fräscht och gott!

På väg till gallerian passerade vi Checkpoint Charlie, en av övergångarna mellan Öst- och Västberlin under kalla kriget. 17 augusti 1962 var det en östtysk man vid namn Peter Fetcher, som försökte fly över muren. Han sköts i höften av östtyska soldater. Han låg och sakta förblödde inför ögonen på civila åskådare, amerikanska soldater och östtyska gränsvakter, på den del av gränsbefästningen som kallades för dödsremsan.



Idag finns ett museum vid Checkpoint Charlie som har blivit en stor turistattraktion - Mauer Museum.

Här fanns också en jättelång utställning som handlade om förintelsen och den var mycket utförlig med information och bilder om hur allting började och senare slutade, mycket sevärt, mycket intressant, känns så enormt viktigt att hela tiden bli påmind om detta hemska som hänt.

På kvällen bestämde vi oss för att äta på den Italienska restaurangen Bocca Di Bacco och inte heller här blev vi besvikna! http://www.boccadibacco.de/
Goda Italienska paradrätter serverades, servicen var över förväntan och läget perfekt i centrala Mitte på Friedrichstrasse. Mozzarellan var en sådan som smälter i munnen och svärdfisken likaså!



Vi bestämde oss för lite barhäng denna kväll och tog en taxi till Hackescher Markt är ett torg i det centralt belägna Spandauer Vorstadt. Här ligger många barer och restauranger uppradade och det var lite mer puls. Här ligger också Hackesche Höfe, ett system av sammanhängande innergårdar med restauranger och små butiker med flera etablissemang. Detta var Taxi chaufförens självklara val när vi frågade vart vi borde åka för lite fest.

Söndag och dags att åka hem men några timmar hann vi spendera och vi promenderade mest runt, det mesta är stängt på söndagar så det är ingen idé att försöka shoppa eller gå i butiker. Vi spenderade lite längre tid vid Checkpoint Charlie och bestämde oss också för att hitta platsen där Hitlers bunker hade legat, idag är det bara ett minnesmärke.

Vi hann också med Eastside gallery, en del av muren som är målad av en mängd konstnärer, här finns mycket att se och många kända målningar som symboliserar Berlin.



Berlin hade tagit oss med häpnad! Vi åkte hem med ett härligt intryck av en välordnad stad där det är enkelt att hitta, det är rent och prydligt. Här fanns några av de bättre butiker och restauranger jag besökt och männsikor är vänliga. Väldigt billigt att åka taxi om man vill ta sig runt och chaufförerna är väldigt hjälpsamma.

Kalabrien - ett litet paradis

Kategori: Europa

 

Sommaren 2010 såg jag på en sistaminuten sida "flygstol till Kalabrien 998 kr" och tänkte - Kalabrien, vad är det?

Jag fick snart veta att det låg i sydspetsen av Italien men jag hade aldrig hört någon vara där, spnnande med något nytt kände jag och började söka runt för att få mer information om landet och vart det var lämpligt att bo. Sagt och gjort så hade jag bokat flygstol hos Solresor för en vecka i Kalabrien och flyget gick till staden Lamezia.

Jag hade bokat rum via www.hotels.com på ett hotell som låg i den lilla byn Tropea med havsutsikt där man kunde skymta vulkanen Stromboli mot horisonten.

Eftersom jag var osäker på hur jag skulle ta mig dit så valde jag att betala solresor för att åka med deras transfer, men nu vet jag att man enkelt kan ta sig dit både med tåg och buss, alternativt taxi eller hyra bil. Flygplatsen ger all information om hur man ska ta sig vidare.

Tropea är beläget på ett brant berg ut mot det Tyrrenska havet, vid Italiens tåspets. Det är svårt att säga var husen i byn slutar och var bergen börjar - invånarna har byggt sina hem direkt på klippavsatserna.
Kuststräckan kallas Costa degli Dei, Gudarnas kust, och visst är det vackert. Tropea ligger inbäddad i grönska, naturen här håller sig grön nästan året om.
Inne i denna gamla by är det trånga gränder. Här känner du direkt att du vill strosa runt och bara supa in den lugna atmosfären, Tropea har sin eget lunk och ingen verkar ha särskilt bråttom. Det gör byn till ett perfekt resmål för avkoppling.

Kaféerna och restaurangerna ligger på rad och plötsligt öppnar sig en gränd och där hittar du en ny restaurang. på gatorna. På ett av torgen har en gammal man vid namn Tonino sin glassbar, Gelateria Tonino. Han gör sin egen glass som inte liknar någon annan, han tillverkar glass med rödlökssmak.
Rödlök är en av Kalabriens specialiteter liksom solmogna tomater. Här har du verkligen det Italienska köket som vi alla tänker oss det - solens mat! 



Utsikten är strålande vacker utöver det turkosa havet och de Eoliska öarna, med Stromboli som paradskepp. Det går att ta båtar hit ut och de som besökt öarna säger att de är makalöst fina att vandra runt på. Du kan också kvällskryssa ut till Stromboli och se hur lavan färgar toppen röd.

Nere på beachen hyr man solstolar och parasoller, några tillhör hotell medan andra är fritt fram att hyra, mitt favoritställe blev hos en Italiens familj som även drev en liten bar vid stranden och vi blev bästa kompisar efter ett par dagar trots att ingen kunde ett ord Engelska. Pappan i familjen kom varje dag med färsk fisk som han stolt visade upp och ville sälja som lunch.

Hyrde bil en dag och körde söderut mot messinasundet som delar Italien och Sicilien. Målet för dagen var "spökstaden" Pentedattilo och på vägen passerade jag en by som hette Scilla, ytterligare en vacker gammal by som sluttar ner i havet med sin början i bergen och slutar med en lång sandstrand, tog mig en stund för att vandra runt i gränderna även här och man hamnar mitt i vardagslivet där människor hänger ut sin tvätt på linor och handlar frukt från närmaste gatustånd.

 

När jag passerar staden Reggio de Calabria känner jag en helt annan puls, här är det högtryck och bilköer. Härifrån kan man ta färjan över till Sicilien om man vill besöka det men jag skulle vidare till den övergivna staden uppe i bergen så jag körde vidare.

Väl framme ser man bergtopp och mitt i berget ligger en by på en brant sluttning, helt övergiven. Staden grundades 640 före kristus. Då en blomstrande handelsstad under större Grekland och romerska epoker. Staden skadades svårt av en jordbävning år 1783, som orsakade migreringen av en stor del av befolkningen. Staden var helt obebodd från mitten av 1960 till 1980-talet, då den delvis blivit återställd och några har anlänt tillbaka.

 

När man är i Italien känns det som att maten och vinet ska vara i fokus och jag tog reda på några restauranger som skulle besökas. Min favorit som faktiskt fick besök av mig två gånger var Ristorante Pimm'S Di Seva. De serverade underbar Italiensk mat av hög klass, dessutom var servicenivån på topp. Hög prisnivå för att vara Kalabrien, men med Svenska mått ändå billigt. Mozzarellan här är nog den godaste jag ätit och tonfisken var så färsk att den smälte mot tungan. De lokala vinerna var helt ok även om jag föredrar viner som kommer från norra Italien. Med några få undantag för det vita vinet Greco di Bianco som var riktigt njutningsbart, liksom det bästa röda vinet ciró. Exempel på bra producenter är; Caparra & Siciliano, Fattoria San Francesco, Vincenzo Ippolito, och Librando.



En annan favorit var restaurangen La lamia som också fick återbesök, här stor borden ute på ett litet torg och det hängde tavlor på husfasaderna. Maten var enormt vällagad, hjärtat av Italen med en risotto som var av toppklass, missa inte heller aubergine här!

Här har inte turismen exploderat ännu, jag upplevde inte att jag träffade någon svensk på en vecka, eller nordbo överhuvud taget, det kändes som att hit kommer Italienarna själva för att semestra och jag skulle kunna komma hit en dag för att sitta i en liten lägenhet, skriva på en bok och sippa på ett gott rött vin.

De svenskar som åker hit åker med Solresor till en all inclusive reort strax utanför Tropea, och de verkar bli kvar där, vilket är stor synd eftersom de missar atmosfären i Tropea, gastronomin och de lokala gelatterierna.

Skippa charter hit, ta en flygstol eller åk hit med Ryanair via London till Lamezia, njut av Italens kök och atmosfären!

Skottland

Kategori: Europa

 

Vackra land! Naturen i sig är storslagen och fantasieggande. Historiska platser och urgamla traditioner vårdas  av befolkningen, stolta över sitt storslagna och rika kulturarv.

Här ska man hyra bil och ta sig runt, bakom varje kurva finns något nytt att upptäcka! Jag var endast här i fyra dagar som ett pris i en säljtävling så det var ett ganska satt schema, jag vill definitivt komma tillbaka i minst en vecka för att upptäcka mer av detta landet som känns så otroligt genuint och mysigt.

Först spenderade vi två dagar runt skotska Aberfeldy http://www.visitaberfeldy.co.uk/ och på vägen dit besökte vi Aberfeldy Distillery som grundades 1898 av bröderna Dewar. Senare köptes de av Distillers Company Ltd för att fem år senare förvärvas av Scottish Malt Distillers. Destilleriet är idag en viktig del i Dewars blendedwhisky. Besökscentrat kallas 'World of Whisky'. Dewars är tydligen den populäraste whiskysorten i USA. Vi fick en whiskeyprovning som hör till men jag är ju inten större whiskeydrickare, dock var det ett jättefint distilleri och kul att se hur det tillverkas!

 

Vi bodde två nätter i Kenmore vid Lock Tay och det är så pittoreskt, det är precis så man tänker sig skottland! Flod, berg, sjö, gamla byggnader, lantlig pub. Här finns massor av aktiviteter att göra och vi valde att ta en ridtur bland bergen, via Loch Tay Equestrian center. Man kan hitta massa aktiviteter här http://www.lochtay-vacations.co.uk/

 

Det är också jättefint att hyra cyklar och cykla runt sjön!

Sista natten spenderades i Edinburgh som är fylld med sevärdheter. Staden har anor från 1400 talet och de gamla byggnaderna känns så välbevarade, man har verkligen bevarat den gamla känslan i staden. Vi fick nästan två dagar på oss att vandra runt Edinburgh vars stora märke är det gamla kungaslottet och borgen på en höjd i staden, de gamla kyrkorna och kapellen. Det är även kvällsliv med genuina skotska pubar där det spelas folkmusik eller popmusik, spännande barer och häftiga nattklubbar. Här finns alla sorters whiskey i välsorterade butiker så det är ju ett riktigt paradis för whiskey älskaren! Vi inledde kvällen med en spökvandring i undre gångar under staden, och genom mycket gamla byggnader, läskigt!

 

Egypten - Sharm El Sheikh

Kategori: Afrika



Varför återvänder jag till Egypten gång på gång? Enkelt! Du har en av världens bästa dykning på 5 timmars flygresa från Sverige. Här är korallreven intakta och välbevarade, artrikedomen är stor och du kan fortfarande se stora djur relativt långt in nära kusterna.

Jag har nu hunnit vara i Egypten fyra gånger men samtliga gånger har varit i Hurghada vilket jag har sammanfattat i en separat berättelse, detta är första gången jag besöker Sharm El Sheikh

Jag valde denna gång att boka en flygstol med Apollo men bokade hotell och dykning på egen hand, som jag alltid gör. Denna gången valde jag att testa de helt nybyggda lyxhotellet Xprerience Seabreeze hotell
http://www.booking.com/hotel/eg/xperience-sea-breeze-resort.sv.html?sid=4049d10ae0dba241692ef642c8d56ed7;dcid=2
Vi unnade oss till och med ett superior precis vid havet och dessa rum var helt fantastiska! Här var presonalen minutiöst noga med service eftersom de ville få bra recensioner, har nog aldrig varit så upp passad, bilden nedanför är tagen från rummet :-)



Målet med veckan var att koppla av mycket eftersom det var en "fly från jobbet en vecka mitt under hösten" semester, eftersom jag besökt Egypten flera gånger kände jag inget behov av att göra utflykter, men självklart ska det dykas!

Skillnaden mellan Sharm El Sheikh och Hurghada är ganska stor! Det känns som att Sharm El Sheikh är byggt enbart utifrån ett turistperspektiv, här finns mest exklusiva hotell som radas upp efter varandra och inte så mycket i övrigt. Man kan ta sig in till centret där du får känslan av det Egyptiska vardagslivet där det är många marknader, butiker och restauranger. Pulsen där är hög, men det är inte ett jättestort centrum och vi var inte ute efter puls denna vecka så det enda besöket vi gjorde hit var när vi bjöd vår dykguide på middag en kväll i slutet av veckan.

Så till dykningen.... Många väljer Sharm el Sheikh då flera av dykplatserna sägs vara de absolut bästa i hela världen. Dykningen överhuvudtaget i Röda havet är av ren världsklass. Jag har varit på många platser runt om i världen för dykningen och Röda havet står sig otroligt högt! Sharm el Sheikh är ett välkänt dykparadis dit entusiaster från hela världen kommer.

Vi valde Anar Diveclub denna gång och svek för första gången Colona Divecenter. Vi fick en guide som hette Ali mohammed och han var helt fantastisk. Lugn och laid back men stenkoll på dykningen, precis som det ska vara!

 

Här utgår alla dykbåtar från två marinor i Sharm El Sheikh och det var väl egentligen den enda nackdelen, eftersom du måste få godkänt att passera innan du kan gå ut till båtarna och alla båtar ska bli godkända av hamnpersonalen innan de får ge sig iväg, detta kan ibland ta lite tid och en dag fick vi vänta en och en halv timma efter vår transfer innan vi kunde gå ombord och det är väldigt stökigt här då alla som ska ut på röda havet passerar denna plats, jag var så van sedan Hurghada att man bara går till sin båt och puttrar iväg, väldigt enkelt.


Fördelen med detta är dock att man har mycket mer kontroll på alla båtar som är ute med turister och trafiken runt reven var mycket mindre, i Hurghada kan det ibland vara 10-15 båtar på samma plats, här var det som mest 3 båtar och många gånger hade vi reven helt för oss själva. Vi dök i områdena mellan Ras Mohammad och Straits of Tiran, det sistnämnda är en nationalpark och man måste ha ett pass för att få vara här. Här var det enormt fin dykning rik på koraller och fisk, tyvärr såg vi inga större djur denna veckan under våra 7 dyk. Däremot ser man ofta delfiner från båtarna när man åker ut till havs, tror vi såg dem vid tre tillfällen. Jag gillade särskilt väggdyken runt Ras Mohammed, Gordon Reef och Jackson Reef och här såg vi faktiskt Eagle ray!



Vill man, kan man även åka ut till Thistlegorm, dit turer arrangeras ett par gånger i veckan. Thislegorm är ett vrak som sänktes i slutet av andra världskriget och som ligger på rätt köl och som är fullastad med krigsmaterial. Det är till och med så att på däck kan man se bilar och motorcyklar stå parkerade. Eftersom det är ganska starka strömmar runt Sinaihalvön lockas det dit stora arter så som mantra, tonfisk och hammarhaj bara för att nämna några.

Så sharm el sheikh sammanfattningsvis, hit ska man åka för att dyka eller koppla av på hotellet, ni som inte varit i Egypten innan ska absolut besöka Kairo för det är en jättehäftig upplevelse att få se pyramiderna på nära håll, det är faktiskt ett måste :-)

Alagnia - Freeride Paradise

Kategori: Skidresor

 

Blir varm i hjärtat när jag tänker på denna plats! Har återvänt hit både vinter och sommar och det är lika vackert året runt. Denna genuina lilla by i Italienska alperna med människor som gärna hjälper till och gör sitt yttersta för att du ska ha det bra. http://www.alagna.it/

Alagna Valsesia är en bergsort som lockar besökare på skidsäsongen under vintermånaderna och vandringssäsongen under högsommaren. Det råder en alldelles speciell atmosfär i den här staden. Alagna är inte stort: det finns endast ca 400 invånare och består i princip av en huvudgata som under högsäsongen blir till gågata. Här finner man stadens kyrka S. Giovanni Battista, små butiker och en handfull restauranger.

 

Du flyger till Milano med fördel Malpensa eftersom det ligger närmast. Det går inga direkta trnsfers hit upp så be hotellet ordna med taxi, alternativt hyr en bil, det är enkelt att köra hit upp även på vintern.

Alagnia har endast en lift upp, via mellanstationen Pianalunga går den sedan ända upp till Passo Salati och därmed förbinder Alagna med andra städer vid Monte Rosa-massivet, där ibland Gressoney i Aostadalen. När man anländer till Pianalunga befinner man sig 2.046 m.ö.h., medan Passo Salati går ända upp till 2.980 meter
Härifrån finns en av alpernas längsta svart/röda pister och jag älskar att köra gärnet nedför. Den är bred och bitvis brant men långa sträckor har den en sådan lutning som är prefekt att bara sätta i stålkanterna och köra på i full fart framåt med stora svängar. Eftersom solen ligger på här kan sista biten vara rätt slushig och jag lovar att du har mjölksyra i låren när du kommer ner! 2 000 fallhöjdsmeter säger väl allt :-)

Från Passo salati har du en mängd off pist åk att välja mellan också, dels kan du härifrån ta dig mot passo Zube, du tar på dig stighudarna och går ungefär en timma för att åka ner via en smal och brant colouir som vi kallar "shacketten", se bilden nedan... Det är brant och smalt! Här vill du inte trilla för då kan du bryta en arm eller två och detta är nog gränsen till hur brant jag vill åka, men det är tufft och adrenalinet gör sig påmint!



Annars tar man liften mot Punta Indren som är en ren offpist lift och här kan du dels åka den makalöst vackra Balman som endast är 20 minuters vandring från liften och du kommer ända ner till Alagna när det finns gott om snö, annars kan man ta på stighudarna vid slutet av åket och vandra över ett krön för att komma tillbaka till Pienalunga liften, tar bara 30 min att gå. Ett annat åk är att ta någon av nedfarterna mot Gressoney, det finns flera olika att välja på beroende på vilken svårighetsgrad du vill ha, bilden nedan är en av de turerna... Här hittar du också en mycket trevlig restaurang på vägen ner som du endast når genom att åka offpist, jag kallar det "gula huset" och då vet de flesta vilket man menar.



En favorit på toppen av Salati har alltid varit Refugio Guglielmina som tyvärr har brunnit ner, där kunde du njuta underbart god Italiensk mat och goda viner... jag kommer sakna denna plats som jag också hann övernatta i på vår sommarvandring som jag berättar om längre ner...



Andra Rifugio är på Punta Gnifetti som ligger på 3 647 möh dit du går med stighudar, eller Rifugio Margherita på 4 550 m.ö.h och denna ligger precis vid toppen av Monterosa, jag har inte varit här men tänker ta mig hit.... Du kan läsa mer om dem här http://www.rifugimonterosa.it

Några entusiaster tar på sig hudar och går ända bort till Zermatt, en nätt 3 dagars tur som ska vara makalöst vacker.

Vad gäller mat så finns det flera restauranger som bjuder på det genuint Italienska, som Bar unione och Dir und Don som ligger mitt på gågatan. Men missa inte Mantagna di Luce http://www.montagnadiluce.it/ som drivs avlegendariske skidåkaren Sergio Gabbio. Här har jag ätit världens godaste tiramisu!!! Här får du den godaste maten i hela Alagnia, men boka bord för det är väldigt litet och mycket populärt!

Har också hittat ett klart favoritboende som ligger precis bredvid liften, Residence Mirella! http://www.residencemirella.com/
Här blir du välkomnad av familjen Prato som gärna hjälper dig med allt du behöver, och du känner dig verkligen omtyckt som gäst! Rummen är relativt enkla men läget och gästfriheten väger upp detta, Daniela gör allt för att du ska trivas och tillverkar dessutom egen choklad i restaurangen.

Är du här på våren ska du inte missa den årliga BBQ festen där du kan åka skidor över en pool, det är en jätterolig tillställning där det grillas, dricks öl och bjuds på underhållning! Spring BBQ at Monterosa http://www.youtube.com/watch?v=Ghdet21JXIo

Eftersom jag också vandrat här sommartid måste jag rekommendera detta, vi valde att gå upp längs Val d'Otro som startar i Alagnia och går hela vägen upp till Passo Slati. Detta är makalöst vackert! För dig som inte vill gå hela vägen upp vilket är en jättetuff vandring om du inte är tränad så tycker jag att du ska ta dig en dag och vandra upp till fäbodvallarna för det är en "heaven on earth" plats och vyerna är slående.
Här finns några begsstugor och en mindre restaurang där du kan köpa enklare rätter och det kan vara en lagom tur att gå hit upp för att äta lunch och sedan vandra neråt igen. Bilderna nedan är från denna fädbodvall.

  

Vi valde att vandra vidare över vallar och bäckar, vi träffar fjällkor med bjällror som klingar och passerar fädbodvall efter fäbodvall, när vi gått igenom Passo Zube ser vi Refugio Guglielmina som tyvärr inte finns kvar längre. Dit skulle vi för att njuta en god middag och stanna en natt efter en hel dags vandring uppåt. Från Passo Zube upp till Salati var det tungt, höjdmetrar börjar kännas och vi har gått hela dagen, men vyerna är så vackra att det hjälper oss den sista biten och jag har nog aldrig njutit så mycket av en rejäl middag. Om du vill upp på toppen sommartid kan du ta liftarna från Alagnia... De som ska göra en topptur till Monterosa på 4 550 möh tar liften upp och vandrar sedan upp längs den snöklädda toppen till Refugio Marharita.

Frankrike - Chamonix

Kategori: Skidresor



Har hunnit besöka denna plats tre gånger nu och kan sammanfatta det såhär - Det är stort, det är hardcore och det är ett puderparadis. Hit åker du inte utan stidhudar och ett par turbindningar :-)  www.chamonix.com

Hit åker många entusiaster som gillar toppturer och tung puder åkning. Jag skulle inte skicka hit någon som i förta hand vill glida runt i backarna och lapa sol eftersom systemet inte är så sammanhängande. Här väljer du vilken topp du vill åka upp på och tar buss mellan de olika liftsystemen. Att byta system tar lång tid. Jag har bättre tips till dig som vill åka mycket pist.

Till Geneve går de flesta flyg idag och billigast åker man med Easy Jet men det är verkligen ett lågprisflyg alla kategorier. Min egna favorit är Swiss. Transfer från Geneve till Chamonix finns det många av men jag har åkt med Chamexpress alla gånger hittills, enkelt och prisvärt! www.chamexpress.com

Om det är en tung puder dag så vill de flesta upp på Grand Montets och pressa max, då blir köerna långa redan tidigt på morgonen och det kan ta en timma att komma upp på berget. Här finns ju oändligt mycket offpist lätt tillgängligt och min egna favorit är Le lavancher. Dock blir det snabbt uppåkt. De riktigt farliga områdena på Les Grands Montets är koncentrerade kring toppen, vid glaciärerna, och att det längre ner på berget går att göra fler misstag utan att konsekvenserna blir lika ödesdigra.

 

Jag blev väldigt förtjust i systemet Balme tour (le tour)! Dels för att inte så många väljer detta i första hand när det är en puderdag och dels för att solen når hit tidigt. På framsidan av Le tour finns mycket rolig skogsåkning och tar man sig över kammen bort mot Vallorcine så får man grymma åk i näst intill orörd puder, dels genom skog men också på öppna fält. Det går att åka hela vägen ner till Vallorcine genom skogen och från Vallorcine kan du ta tåget tillbaka till Chamonix eller en lift tillbaka upp mot Le tour. Dock ska man vara försiktig om man kommer nära en "bowl" som det lätt kan gå laviner i.

Brévent och Flégere är också system man tar sig upp i för vissa turer, från Brévent kan du ta dig ner i Hotelfacet som är ett brant offpist åk och be gärna om vägvisning för att få ett bra insteg! I både Brévent och Flégere finns mycket bra piståkning, dessutom är det solsida så här kan man spendera en dag om man vill ha lite mer glidartid och hänga i solen på ett trevligt café. Från Flegére kan man ta sig vidare på många fina toppturer med stighudar, dels kan du gå upp till Key hole och denna tur är enormt vacker, dock inget för den otränade då det kommer ta ett par timmar att nå dit.



Aguille Du Midi är ett måste att besöka även om du inte tänker åka skidor, härifrån har du en bedårande utsikt över hela Chamonix och dess toppar, du ser också toppen på Mount Blanc här. Jag valde att åka Vallé Blanche ner, att gå över kammen ett måste för att nå det klassiska drygt 2 mil långa glaciäråket Vallée Blanche. På drygt 2 800 fallhöjdsmeter, från Chamonix på 1 035 meter över havet till toppen av Aiguille du Midi på 3 842 meter. Det innebär att ett långt offpiståk väntar – förutsatt att du tar dig över helveteskammen och jag måste erkänna att det känns lite läskigt att gå här trots stegjärnen som jag knäppt på mig, det är brant och isigt och på sidorna är det rena stup. Men åket är en enorm naturupplevelse, förvisso är det glaciär så man behöver vara uppmärksam och se till att inte ramla! Åket i sig är inte tekniskt svårt utan det är naturupplevelsen och det vilda man söker. Åk med guide är ett måste för dig som inte känner till berget eller glaciären, jag åkte själv med en som säsongat några år. Sele och isskruv är ett måste!

På vägen ner höll vi på att åka in i en hög militärer som hade någon form av övning i glaciar räddning och det hängde några stycken i rep som var hissade ner i sprickor, det såg ganska lustigt ut så jag var självklart tvungen att stanna och stirra lite, kanske kunde lära mig ett knep eller två ;) Skämt åsido så insåg man vilket tungt jobb det var att dra upp någon ur en glaciärspricka.

   

Jag har tagit lavinkurser uppe på berget här och det är väl investerade pengar för säkerheten är allt när du ger dig ut offpist, och jag kommer också gå glaciär kurs för det är inget att leka med sprickorna som finns där inget ont anandes! Vi fick en heldags träning i att söka upp sändare, gräva, förutspå lös snö och dess skikt - att rekommendera!

Franska rivieran och Monaco

Kategori: Europa

Sommaren 2011 besökte jag för första gången rivieran, jag har många år tänkt att jag vill åka hit. Fick tillfälle då min vänninas sambos bror har en lägenhet i lilla staden Cap D'ail som vi kunde låna under 10 dagar så jag tog chansen och följde med!

Vi flög med Norwegian till Nice och tog därifrån en taxi, det kostade 100 Euro för oss 4 personer. 

Lilla Cap Dáil känns som en lite undangömt ort dit inte så många tar sig, de flesta som vistas här har sommarhus, sommarlägenhet eller är bofast, vissa har lägenhet här för att jobba i Monaco. Jag älskar att komma till lpatser där det känns som man är ensam som turist. Här finns många badklippor som man kan ha för sig själv, vattnet är kristallklart och vid många av klipporna finns bastegar. Vid gränsen mot Monaco finns också en stor hamn med flera hotell och restauranger. På Cap d’Ail kan du slappna av på en mysig strandrestaurang eller vandra längs den sköna kustpromenaden som är 4 km lång. Denna är perfekt att ta sig en joggingtur på in till Monaco och tillbaka! 

Det absolut bästa strandalternativet, Plage Mala är en bred, långgrund strand med klarblått vatten som ligger sagolikt vackert intill en stor bergvägg som stupar rakt ner i havet. Plage Mala är som ett undangömt paradis på Rivieran där du kan bada, sola och äta gott. Atmosfären är lyxig men ändå avslappnad och här finner du två trevliga strandrestauranger, där du kan hyra solstolar och parasoll men det kostar 40 Euro så det ska man vara beredd på, det är dock värt det en dag eller två. Stranden, som du når genom långa trappor, är ganska okänd för de flesta turister och därför behöver du inte trängas här. Stranden ses på den högra bilden nedan

 

Vi besökte Cannes under en dag men det var inte mitt favoritställe, visst är själva staden vacker med alla dess byggnader och allén med palmer, gamla staden ligger jättefint på en höjd och i centrum finns mycket bra shopping, men här är alldeles för mycket turister för min smak, det var trängsel både på gatorna och på stränderna, vattnet var inte heller så rent eftersom det är en stor hamn, kul att ha besökt dock men jag längtade snart tillbaka till lilla Cap D'ail som känns mer genuin för rivieran.

Däremot gillar vi Monaco!! Furstendömet Monaco är knappt två kvadratkilometer fylld med historia, sightseeing, fina middagar, överdådiga hotell, lyx shopping, non-stop nattliv. Vi spenderade minst 3 dagar i Monaco genom att ta bussen eller promenera, här finns all världens shopping! Du hittar stora Zara butiker och H&M men ju närmare Monte Carlo du kommer så blir butikerna allt lyxigare och här ligger Prada, Gucci, Luis Vuitton, Hugo Boss uppradade efter varandra!

Det är mäktigt, det är lyxigt och det är vackert! Båtarna är enorma och vi slås flera gånger av hur många människor som verkar ha råd att ha dessa enorma skepp då hela hamnen är full. De så kallade "jollarna" till dessa båtar motsvara en Princess i storlek.



Casinot är en enormt vacker byggnad i sig och här radas sportbil efter sportbil upp... Jag som älskar dessa bilar står och njuter av alla Lamborghini, Ferrari och Maserati som dyker upp. I övrigt så ser man i princip bara bentley, BMW, mercedes och porsche glida runt i hela staden - overkligt!! När vi besökte det hade jag en tanke om att spela black jack men insatserna är rätt höga och det kändes som att de som spelade hade med sig väldigt mycket pengar så jag kände att jag sparar det till ett senare tillfälle :)

 

Nej det är inte billigt att vistas här men är man i Monaco ska man ju inte snåla! Du ska klä upp dig och göra entré på casinot, du ska besöka Café de paris och Buddha bar precis bredvid Casino Monte Carlo, sippa drinkar och lyssna på house musik medan du slås av stadens lyx och puls. http://www.buddha-bar.com/

När vi sitter på Buddha bar och funderar på vad som ska bli nästa nattklubb så vänder jag mig till närmsta fransman och ställer frågan, svaret jag får är självklart Jimmyz Monte Carlo!!! Han är så vänlig så han säger att vi kan följa med honom, han ska dit senare... Sagt och gjort följer vi med och glider före hela kön in utan att någon höjer på ögonbrynen... Inget konstigt alls tänker vi ;-)

Utanför gör sportbil efter sportbil entré, de glider upp till röda mattan utanför entrén och deras bil tas om hand av någon som kör den till garaget.

När vi kommer fram till baren och beställer 4 glas champagne så kostar de självklart 100 Euro och en kanna vatten kostar 200 Euro, men smakar det så kostar det ;)

Här är det högtryck och en härlig stämning, det är det hippaste stället på hela rivieran så hit ska du självklart gå! Du ska dock vara beredd på att entrén egentligen kostar 50 Euro.
http://fr.jimmyzmontecarlo.com/

 

När det kommer till restauranger så blev en av våra två favoriter Eden Plage, som ligger alldeles på stranden i Plage Mala, oerhört romatiskt och jättebra service. Tonfisken här var fantastisk, vi gjorde två besök här under vår vistelse. Den andra restaurangen hette Le cabanon http://www.capresort.com/cabanon/index.php?lg=fr&p=pic och här fick man högklassig fisk oavsett vilken rätt man beställde och det ligger beläget på en udde rakt ut i medelhavet.

En dag besökte vi också Bergsbyn Eze Village, som ligger på 429 meters höjd med en väldig panoramautsikt över hela rivieran. De medeltida husen står tätt på bergstoppen och de bilfria gatorna slingrar sig upp till ruinen av ett medeltida slott. I Eze finns två av Rivierans finaste hotell - Château de la Chèvre d’Or och Château Eza.
Château de la Chevre d’Or, har nått världsrykte för sin excellenta gourmetrestaurang som har flera stjärnor i guide michelin.

 

Italien - Champoluc

Kategori: Skidresor

champoluc

Paris

Kategori: Storstäder

viva la france

Borneo

Kategori: Asien

14 dagar

London

Kategori: Storstäder

London, London, London ... Här har jag varit vid flera tillfällen. Finns många guldkorn och ett av de bättre minnen jag har är en ridtur genom Hyde Park som avslutades med en baguette och ett glas champagne i Hyde Park Corner. Att uppleva Hyde park från Hästryggen var något speciellt, särskilt när jag fick möjlighet att slå följe med förra ägaren. Eller en skräckupplevelse när jag till fots skulle uppleva "Alien wars" i Trocadero Funland vid Piccadilly Circus. En stor studio uppbyggd av 20:th century fox med syfte att återuppleva filmerna och det gör jag INTE om! :)
 
Shopping finns för alla smaker och vart man väljer att bege sig beror lite på tycke och smak. Personligen så gillar ga de centrala delarna runt Piccadilly, Oxford Street, Regent street
VIll du ha riktig lyxshopping så är det New & Old Bond street som gäller! Här finns Prada, Gucci, Hugo Boss, Louis Vuitton. Självklart gäller det även Harrods www.harrods.com som bjuder på alla världens exklusiva märken i flera våningar! Här ska du också unna dig en klassisk Afternoon tea i riktig London anda! Inte den billigaste i staden men så härligt lyxig med alla läckerheter.
 
Är du i London så tycker jag att du ska se Big Ben, Westminster Abbey och Buckingham Palace, det hör till. Jag är inte mycket för Sightseeing men i London har man det mest intressanta i samma långpromenad. Jag brukar ta mig till Victoria Station för att först gå genom Buckingham palace, sedan fortsätter man man genom St James Park bort mot Horseguards parade och där har du också Big Ben med Houses of pairlament, det här är 750 meter att gå, därefter promenerar du tillbaka på Victoria Street och får se Westminster Abbey på vägen tillbaka till Victoria station. En totalpromenad på knappa 2 km och du har sett det som är viktigast att se :-)
 
Skippa Thamsen kryssningar och turistfällor. Ta dig istället in i Sohos läckra kvarter med alla butiker och marknader eller åk till marknaden i Covent garden. Missa inte heller Carnaby street som är härligt retro. Marknaden i Camden är en av de första man besökte som 19-åring och det är fortfarande lika roligt med en salig blandning av mediamänniskor och hipsters.
 
London är väl en av de dyraste städerna i världen att äta i och här finns ett stort utbud. Bra tips är
Koreanska Cah Chi eller grillat på Amaya som också har en riktigt bra bar.
Är det finedine som gäller kan du välja Italienskt i Hyde Park Cornen som har 1 stjärna i GUide Michelin http://www.lanesborough.com/en/apsleys_restaurant_london  eller Franska Le Gavroche http://www.le-gavroche.co.uk/  som har två stjärnor.
 

Egypten - Hurghada

Kategori: Afrika

Egypten 5 ggr

Australien

Kategori: Australien

En månads resa genom hela östkusten

Cypern

Kategori: Europa

Cypern

Korfu

Kategori: Europa

Korfu...