reseberättelser

Mina pärlor runt om i världen

Montenegro - en dold skatt

Kategori: Europa

 

Vi är just hemkomna från två fantastiska veckor i Montengro - vilken pärla vi funnit och hit kommer jag återvända många gånger!

Anledningen till att jag och min pojkvän valde just Montenegro var för att finna något nytt, dit inte charter turismen hittat, känna lugnet och se det orörda där inte så många varit. Vi sökte en oslipad diamant och det fann vi!

Lilla Montenegro är beläget vid Adriatiska havet söder om Kroatien. Landet har endast 650 000 invänare på en liten yta om 13 000 kvadratkilometer, men denna lilla yta rymmer de mest vackra natur skatter och platser som rymmer en välbevarad historia som sträcker sig tillbaka till 1000 talet ekr.

Montenegros natur är hisnande! Här finns nationalparker, höga berg och ravinen Tara som är den näst största i världen, efter Grand Canyon. Missa inte att prova på forsränning på ravinens botten.
Här finns också Europas sydligaste fjord (kotorbukten), staden Kotor som finns med på världsarvslistan, flera större sjöar samt ett kristallklart hav längs hela kuststräckan som kallas Budvan ska rivieran.



Matkulturen är fisk och skaldjur, vitlök, olivolja och italienska rätter. Här serveras du en oerhört vällagad mat och rena smaker, många gånger blir du påmind om Italiens influenser i köket.

Vi valde att stanna i lilla samhället Sveti Stefan våra första 9 dagar och därifrån utgick vi för att besöka Petrovac, Tararavinen och Budva.
Sveti Stefan var över förväntan, en gammal fiskeby med anor från 1400-talet. Sagolikt vackert med kristallklart vatten.
Detta är en liten by som ligger 5 km söder om Budva och här råder det lugn, här får du vara i fred. Det är ingen trängsel bland solstolar och inte så många turister har hittat hit, här kan du hyra många olika lägenheter eller rum på mindre hotell. Trots att det är ett litet samhälle finns här många restauranger att välja mellan.


  


Några av de vackraste stränderna i Montenegro finns runt Sveti Stefan och på den största stranden hittar du lite olika platser att ligga på i lugn och ro, den stranden vi valde kostade två stolar och ett parasoll 10 - 20 Euro per dag beroende på hur nära vattnet du ville ligga. Finns också en lyxigare strand som kostar 50 Euro att tillträda, här är det endast några få solstolar på hela stranden och det känns väldigt avskilt och lugnt. På den lilla ön är det idag ett lyxhotell, där billigaste rummet kostar 750 Euro per natt och dyraste sviten dit kändisar flockar kostar 300 Euro per natt. I Villa 118 eller någon av de lyxigare sviterna är drottning Elizabeth, Liz Taylor Kirk Douglas, Doris Day. Bland mer nutida kändisar som besökt Sveti Stefan finns vår egen Ingemar Stenmark, Jeremy Irons och Claudia Schiffer.
Här finns också Villa Milocer som tidigare var kungafamiljens sommar residens, numera är detta också ett lyxhotell och vill du bada på denna stranden kostar det 75 Euro.

Vi Spenderade en dag bland bergen och åkte med en bussresa in mot gränsen i Bosnien där Tara ravinen breder ut sig, här möter du höga grönklädda berg och djupa raviner med kristallblått klart vatten. Bussresan tar 4 timmar fram till Rafting campen och där får du en 2 timmar lång raftin på forsen och det känns som att vara i en äventyrsfilm, så vackert är det. En heldag med frukost och lunch kostar 60 Euro per person, men du startar 06:00 på morgonen och frukosten serveras 10:30 så ett tips är att ladda med en rejäl frukost innan ni åker. Ta även med lite mellanmål som ni kan äta på vägen hem, då det är en lika lång hemdärd och du är borta en hel dag. Lång resa för oss med trasig air condition, var det värt det? Definitivt..... En naturupplevelse att minnas och det korta stoppet på honungs farmen på vägen tillbaka där familjen serverade den godaste honung jag smakat som jag självklart köpte en burk av :)


Jag rekommenderar inte dig att bo i Budva, hellre en bit utanför och ta buss eller taxi, jag upplever detta som en mycket ocharmig stad, som förvisso är populär bland turister och här bor flest miljonärer per capita i Europa. Hit kommer många för att festa och gå på casino. Hela staden är uppbydg på 70 och 80 talet då den totaltförstördes i en jortbävning 1979. Det går bussar var 10:e minut mellan Sveti Stefan och Budva, de kostar 1 Euro och Taxi kostar 15 Euro.

Vi trivdes betydligt bättre på vår utflykt till Petrovac, en pittoresk liten stad 10 km söder om Budva, med en lång strandpromenad fylld av flera trevliga restauranger och många äldre byggnader. Här är det dock lite trängre på stränderna, liksom i Budva.

Under vår andra vecka valde vi att besöka Herceg Novi i Norra Montenegro i mynningen av Kotor bukten. En oerhört vacker stad med sin 6 km långa strandpromenad som kantas av barer, restauranger och badstränder.
Här finns också en större marina varifrån många båt turer går varje dag till olika byar i hela Kotor bukten, till Dubrovnik och fisketurer ut på havet. Trots att det var många turister här och ganska högt tryck så kändes det ändå trivsamt och avspänt. Gamla stan i Herceg Novi är fantastiskt vacker och här finns mycket att upptäcka i små gränder. Här är vattnet kanske inte riktigt lika klart som längre söder ut i Montenegro eftersom det är en marina och myket rörelse men det är fortfarande rent och fint och mycket klarare än hemma i Sverige :)
Besöker du Herceg Novi ska du hitta dig en liten mysig lägenhet på en lugn gränd, nära strandpromenaden.



Missa inte heller vackra Kotor, belägen längst in i Kotorbukten. Gamla staden är en en av de bäst bevarade medeltidsstäderna vid Medelhavet och den finns med på Unescos världsarvslista

Vi valde att ta en flygstol till Tivat med Apollo och har bokat vårt boende på egen hand via booking.com

Från Tivat tar du enkelt både buss och Taxi till både Budva och Herceg Novi. Taxi till Budva kostar 20 Euro och Herceg Novi detsamma. Om du åker buss så kostar det 5 Euro.

Några tips Om du väljer att åka buss i detta landet. Vägarna är inte så stora och det tar ganska lång tid även om sträckan är kort. Bussarna är inte heller de mest moderna så AC är lite varierande. Om du ska åka buss runt Kotorbukten så förbered dig på att det tar 2 till 3 timmar. Om du ska transportera dig mellan Norra och södra Montenegro så ta en buss som går via bilfärjan över bukten, detta kortar din restid till halva tiden.

Du kan också flyga till Dubrovnik i Kroatien och ta dig över gränsen till Montenegro. Hit går bland annat Norwegian.
Några goda råd: Välj inte att åka buss över stora gränsen mellan Kroatien och Montenegro! Detta tar dig minst 3 timmar eftersom det är enorma köer och mycket byråkrati. Dessutom är bussarna i regel 1,5 timmar försenade från utsatt avgångstid. Det går 4 bussar per dag från Dubrovnik stad till Budva men denna resa kommer jag inte göra om eftersom det totalt tog 6 tmmar med all väntan och byten.

Välj istället att ta en taxi direkt från flygplatsen i Dubrovnik till Herceg Novi och be chauffören att åka via lokala gränsen via Nijvice. Då är du i Herceg Novi på 35 minuter och det ska kosta 30 Euro. Från Herceg Novi tar du sedan buss söderut mot Budva och väljer du en buss som tar färjan kommer du till Budva från Herceg Novi på 1,5 timma. Väljer du en buss som åker runt hela Kotor bukten tar det cirka 2,5 timmar till Budva.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: