reseberättelser

Mina pärlor runt om i världen

Tulum, Mexico - ett litet paradis

Kategori: Centralamerika

Vi startar en tre veckor lång resa med 5 nätter i Tulum, 10 mil söder om Cancún. Vi valde att ta en taxi för att slippa köra hyrbil efter lång resa.

Vi hade bokat in ett nybyggt boutiquehotell som heter Maria del Mar. När man kom in på hotellområdet var det som ett litet paradis öppnade sig med pool, palmer och kritvit sandststrand endast 50 meter från vår terass. Stora härliga rum med strålande utsikt.

Vi valde att hyra cyklar en dag för att besöka Mayarikets gamla ruiner ett par kilometer norr om staden, ett väl värt besök! Vi fascinerades av hur diskret alla hotell låg dolda mellan palmerna, man kunde knappt skymta byggnader på cykelturen, här finns inga hotellkomplex alls och det skapar en särskilt genuin känsla.

Efter en härlig dag i hängmattan skulle vi besöka restaurangen Las Estrellas på hotellet La Luna, när vi passerar hotellets entré in på stranden öppnar sig en mäktig kilometerlång sandstrand. Det visar sig att restaurangen är stängd just ikväll vilket leder oss till en barfota promenad några hundra metrer där vi hittar hotellet Ahau som såg trevligt ut med fin restaurang så vi tar ett bord. Maten här var över all förväntan, först serveras vi en Gazpacho som är himmelsk, därefter får vi in Red snapper i tamarindpasta med tillbehör och det här är bland det godaste jag ätit!

Vi bestämmer oss för att ta oss tillbaka till denna strand nästa morgon för att promenera några kilometer. Vi packar en ryggsäck och tar med badkläder. Efter två kilometer barfota promenad i sanden,där hotellen slutar möts vi av en öde strandremsa i två kilometer, vi möter inte en människa.

Helt overkligt! Bara vi två på en kritvit strand mellan palmer och kristallklart vatten. Vi stannar här och tar en lång badpaus i det kristallklara vattnet, sätter oss sedan i vattenbrynet och får sällskap av pelikaner på jakt efter fisk, de dyker bara några meter framför våra fötter. Överallt syns också spår från sköldpaddorna som går upp på stränderna för att lägga ägg på nätterna.
När vi promenerat tillbaka blir det en sen lunch på Las Estrellas och det gjorde oss inte besvikna, fantastisk mat även här, och juicerna överallt är makalöst goda! Här njuter jag en hälsojuice gjord på gurka, selleri och mynta!

Samma kväll har vi bokat bord på Mi Amor hotel och det var ännu en fullträff. Levande jazzmusik i bakgrunden, snygg inredning och fantastisk utsikt. Maten var superb och vi testade en Mexikansk Chardonnay som var helt ljuvlig. Här var känslan mer kontinental och det märks att ägaren kommer från Schweiz.
Efter våra dagar i Tulum kan vi rekommendera alla hotell restauranger på Colibri hotels! www.colibrihotels.com
Här kommer en bild från Mi Amor!
Imorgon drar vi vidare till Cancún!

Ao Nang, Krabi Thailand

Kategori:

Vi besökte Krabi mars 2015 med målet att koppla av och återhämta sig. Vi hade därför bokat in ett jättefint rum på 72 kvm med jacuzzi på balkongen, på 5-stjärniga resorten Centara Grand beach resort, ett hotell som ligger i en privat bukt med privat strand.

För att komma till hotellet åker man enklast båt från piren i Ao Nang, det går också en stig över berget som heter "monkey trail" men den vägen går du helst inte med packning.

Vi hade två ljuvliga veckor i Thailand och varvade dykning med att ligga på stranden och läsa deckare. På bilderna nedan ser du hotellets pool och stranden.

Dykningen gjorde vi tillsammans med hotellets dykcenter som arrangerade mycket trevliga turer. Tyvärr är reven ganska sönderdykta och trasiga efter trålning men det fanns några höjdpunkter, särskilt ett vrak samt en nationalpark längre ut till havs, trots valhajsäsong såg vi inga valhajar. Guiden berättade att det tjuvfiskas så mycket för fenornas skull att man knappt ser valhaj längre i dessa vatten. Dykningen fick totalt sett ett ok från oss, men långtifrån toppbetyg.

Vi spenderade också ett par dagar ute på Railey Beach och Phranang Beach. Två små paradis med kritvita stränder och klarblått vatten. På stränderna fanns fullt med longtailbåtar omvandlade till gatukök som erbjöd wok, kall öl och kalla kokosnötter. Enklast att komma hit är med båt, att paddla kajakerna som hotellet hyr ut är inte att rekommendera, väldigt obekväma 😃

På kvällarna kan man ta sig in till Ao Nang via Monkey trail, en stig med en del trappsteg och många apor. Aporna är helt ofarliga men de vill tjuva allt man har i händerna och är ganska fräcka! Vi gick en dag med vattenflaska, varpå en apa hoppade fram, grep tag i flaskan och bet hål i den för att komma åt vattnet. Efter det gick vi alltid tomhänta.

Inne i Ao Nang finns massor av restauranger och souvernirbutiker. Där finns också många Svenskar 😃

Vi undviker alltid underhållning med djur, inte rida elefanter, inte titta på uppträdande apor, inga bilder med tigrar, inga delfiner i pooler. Djuren har tragiska öden bakom sig då de tränas, många dör. Därför vill vi helst se dem i de vilda, såhär:

Vi har haft två ljuvliga veckor och vill gärna återvända till Centara Grand beach resort.

Offpist och Heliski i Italien

Kategori:

Årets skidresa styrdes till norra Italien och vi besökte Courmayeur samt La Thuile under 10 dagar. Enklast att komma hit är att flyga till Genéve och hyra en bil.

Courmayeur är en posh skidort där det finns gott om välklädda Italienare och kvinnor med designväskor från Prada, du kan också köpa en Maserati på torget om lusten faller på, här finns också märkesbutikerna uppradade.

Det är inte lyxen som tog oss hit utan berget Punta Helbronner, en systertopp till Mount Blanc. Här får du offpistskidåkning i världsklass, det finns åk för alla nivåer, mer eller mindre branta. Om du inte är van vid glaciärer ska du utan tvekan hyra en guide.


Själva skidsystemet i Courmayeur ar fint och ganska lättåkt men inte så stort, från toppen kan du hitta fina raviner att åka offpist i, relativt lättillgängliga.

Här finns gott om bra restauranger och prisnivån är relativt hög.

Efter 5 dagar körde vi vidare till La Thuile, en riktig liten pärla, raka motsatsen till Courmayeur, här är det en enkel liten by med mindre utbud och betydligt lägre prisbild både vad gäller liftkort och mat. Systemet är ganska stort och härifrån kan du åka över till Frankrike eftersom systemet hänger ihop med Rochier.
Här är piståknkngen ganska flack och systemet är inte särskilt avancerat, men det finns massor av ytor att köra offpist på, fullt av lekfull terräng och tar du en helikoptertur når du höga, helt orörda toppar att åka ner från. På berget finns gott om trevliga Refugios att äta lunch i, ta en Aperol eller bombardino så du blir mjuk i benen.

Vi bodde här på ett helt fantastiskt hotell där restaurangen på hotellet till och med var rekommenderad i Guide Michelin, hotellet hette Eden Hotel, familjedrivet med väldigt hög service och komfort. Rekommenderas!!